Facts about Qatar/ part 1

20151205_151751

De când locuiesc în Doha, am auzit și întâlnit o grămadă de situații cel puțin ieșite din comun. E bine știut că într-o tară arabă și musulmană, mentalitatea este diferită de cea a occidentalilor și lucrurile se fac altfel.

Iată câteva lucruri interesante despre Qatar pe care poate nu le știai.

Săptămâna începe duminică și se termină joi. Aproape o lună nu am fost sigură în ce zi a săptămânii suntem fără să consult calendarul. Vinerea era cea mai fericită zi din săptămână ce anticipa 2 zile de ce vrei tu, însă acum strig cât mă ține gura Thank God is Thursday.

Este mai scump să-ți cumperi un meniu de la KFC decât să-ți faci plinul la mașină. Nu-ți imagina că un meniu de la KFC este prea scump, ci combustibilul este ridicol de ieftin, aprox. 1 leu / litru de benzină standard. Ca și consecința, Qatarul este plin de mașini dulap sau mașini super sport ce consumă enorm. Parcă ar fi Mamaia pe mult mai mulți metri pătrați.

Doar 5% din sol poate fi utilizat pentru agricultură. Majoritatea produselor alimentare sunt importate din Spania, Italia, Dubai, Arabia Saudită și India. De multe ori fructele și legumele nu sunt destul de coapte, termenul de expirare este foarte scurt sau uneori mâncarea nu are niciun gust. Eu aș fi implementat un sistem asemenea unor sere ce ar fi făcut agricultura posibilă pentru că putere financiară există, însă acum se pare că îi preocupă finalizarea orașului ce mustește de opulență.

În Qatar este monarhie absolută. Există o constituție de principiu, însă emirul este cel care decide pe toate planurile. Emirul este un fel de rege, așa că orice fel de jignire, caricatură sau ironie la adresa acestuia se pedepsește cu închisoarea pe viață. De ziua Qatarului, 18 decembrie, emirul se mai îndură de câțiva și le iartă pedeapsa eliberându-i din închisoare, însă îi expulzează. Primul meu gând a fost că oamenii trebuie să fie nemulțumiți, însă m-am înșelat.

Aproape 14% din qatarezi sunt milionari în dolari. Iată de ce oamenilor nu prea le pasă de libertatea de exprimare. Ca principiu înțeleg importanța democrației, însă ca un popor să fie fericit n-are nevoie decât de un nivel de trai satisfacător. Atâta timp cât oamenii sunt mulțumiți de stilul de viață, nu simt nevoia de a-și critica conducătorul.

Qatar este cea mai bogată țară din lume cu un venit brut pe cap de locuitor de 145.894 dolari în 2015. Prosperitatea statului arab atrage ca un magnet imigranții, expații ajungând să reprezinte aproape 85% din populație. Prin urmare majoritatea locuitorilor provine din culturi diverse, ceea ce înseamnă că o simplă discuție poate deveni cel puțin interesantă dacă intrebi de unde ești.

Cel mai interesant aspect de până acum este diversitatea culturală. Cu toate acestea Qatarul reușește să-și păstreze identitatea și cultura, iar expații, deși reprezintă un grup majoritar se adaptează stilului de viață și culturii specifice.

2 thoughts on “Facts about Qatar/ part 1

  1. Draga Roxana,

    Nu am cuvinte sa iti spun cu cat nesat am citit fiecare cuvintel scris de tine pe blog. In aprilie ne vom reloca in Doha (eu , sotul si fetita de 6 luni) si aveam nevoie disperata de o voce pertinenta si atat de placuta.
    M-ai facut sa astept cu un real entuziasm mutarea noastra si sper ca drumurile Dohai sa nu fie atat de alambicate, mi-ar face mare placere sa va scoatem la o cafea ( suntem de gasca:P)

    Liked by 1 person

Leave a comment